Midjourney prompt, yapay zekaya hangi görseli oluşturması gerektiğini söyleyen metin talimatıdır; ancak gerçekten istediğinizi güvenilir biçimde üretecek promptlar yazmak, yapı, parametreler ve modelin farklı tanımlayıcı türlerini nasıl ağırlıklandırdığını anlamayı gerektirir. Bu rehber, temel prompt anatomisinden stil referansları, ağırlıklı terimler ve negatif promptlar gibi ileri tekniklere kadar her şeyi kapsar.
Değişim, beğendiğim sonuçlar üreten promptları incelemeye ve neyin işe yaradığını tersine mühendislikle çözmeye başladığımda geldi. Farkın yaratıcılık olmadığı ortaya çıktı — yapıydı. Midjourney promptlarının nasıl ayrıştırıldığını, hangi tanımlayıcı türlerinin en fazla ağırlık taşıdığını ve parametrelerin metinle nasıl etkileşime girdiğini anlamak çıktılarımı neredeyse anında değiştirdi. Bu rehber öğrendiklerimin, keşke birisi baştan anlatsaydı dediğim sırayla düzenlenmiş halidir.
Model aynı zamanda farklı dil türlerine farklı tepki verir. Somut isimler ve belirli özel isimler (sanatçı adları, kamera modelleri, adlandırılmış ışık kurulumları) sıfatlardan daha güçlü ve daha öngörülebilir etkiler üretme eğilimindedir. "Rembrandt ışığı" tutarlı bir sonuç üretir; "bir taraftan dramatik gölgeler" ise daha az tutarlıdır. "Kodak Portra 400 ile çekilmiş" tutarlı bir film estetiği üretir; "vintage film görünümü" ise daha az tutarlıdır. Özgüllük, elinizde olan en güvenilir kaldıraçtır.
Midjourney'nin eğitim verilerinden gelen kendi estetik önyargıları olduğunu da anlamak önemlidir. Kendi haline bırakıldığında belirli renk paletlerine, kompozisyonlara ve ayrıntı düzeylerine yönelir. --style raw gibi parametreler bu işlemeyi azaltır ve literal promptunuza daha yakın, daha nötr çıktı verir. Modelin varsayılanlarına ne zaman yaslanacağınızı, ne zaman geçersiz kılacağınızı bilmek pratikle gelişen bir beceridir.
Konu özgüllüğü aynı zamanda konunun ne yaptığını, duygusal durumunu, çerçevedeki diğer öğelerle ilişkisini ve ilgiliyse fiziksel özelliklerini de kapsar. Ayrıntıyı sonraya bırakmayın — öne yükleyin. Model önceki token'lara daha fazla ağırlık verir, bu nedenle konu açıklamanız okuduğu ilk şey olmalıdır.
Yararlı bir teknik, yazmadan önce bir film yönetmeni veya fotoğrafçı gibi düşünmektir. Kamera nerede? Konuya ne kadar uzakta? Arka planda ne var? Ufuk görünüyor mu? Bu soruları promptunuzda yanıtlamak, tesadüfen düzenlenmiş değil kasıtlı olarak kompoze edilmiş hissettiren görseller üretir. Fotoğrafçılık ve sinema dilinden ödünç alınan kompozisyon dili doğrudan Midjourney çıktısına yansır.
Dış mekân sahneleri için günün saati birincil ışık kontrolünüzdür: "mavi saat", "altın saat", "sert öğle güneşi", "bulutlu düz ışık." İç mekân veya stüdyo sahneleri için ışık kaynağını ve kalitesini açıklayın. Işık tanımlayıcıları atmosfer üzerinde orantısız bir etkiye sahiptir — teknik olarak özdeş bir konu promptu, belirttiğiniz ışığa bağlı olarak dramatik biçimde farklı duygusal tonlar üretir.
Önemli not: Promptlarda yaşayan sanatçıların adlarını kullanmak, yapay zeka sanat topluluğunun tartışmaya devam ettiği etik sorular doğurur. Pek çok sanatçı, stillerinin rıza veya tazminat olmaksızın kopyalanmasına açıkça itiraz etmiştir. Belirli yaşayan sanatçı adları yerine akım adlarını, dönem tanımlayıcılarını veya teknik stil açıklamalarını kullanmayı düşünün — hem etik bir pratik olarak hem de çoğu zaman daha tutarlı sonuçlar ürettiği için.
Konuyla başlamak aynı zamanda stil katmanlamaya başlamadan önce gerçekte ne istediğimi belirlememe yardımcı olur. Konuyu netleştirmeden önce stille ("sinematik, dramatik, kasvetli...") başladığımda, etkileyici görünen ama istediğimi tasvir etmeyen görseller elde ettiğimi fark ettim. Önce konu, sonra stil.
Yalnızca ışık kalitesi yerine ışık kaynakları hakkında spesifik olmayı öğrendim. "Sıcak ışık" belirsizdir. "Çerçevenin sol tarafındaki tek bir mumdan sıcak ışık" modele ışığın nereden geldiğini söyler; bu da gölgeleri, vurguları ve görselin tüm mekânsal mantığını etkiler. Ekstra kelimeler buna değer.
Eski bir model versiyonu kullanıyorsam kalite artırıcılar da ekliyorum: "son derece ayrıntılı", "ustalık eseri", "müze kalitesi." Versiyon 6 ve sonrasında bu terimler daha az etkilidir — modelin temel kalitesi, genel kalite tanımlayıcılarının fazla bir şey katmayacağı kadar yüksektir. Spesifik stil dili, genel övgüden daha fazla iş yapar.
Parametre listemi kısa tutuyorum. On beş parametreli ve aynı promptun üçle daha kötü sonuç verdiği durumlar gördüm, çünkü parametreler birbirleriyle çelişmeye başlıyor. Belirli sorunları çözmek için parametreler ekleyin, kapsamlı görünmek için değil.
Rastgele iterasyon — her şeyi aynı anda değiştirip daha iyi sonuçlar ummak — saatler harcayıp hiçbir şey öğrenmeden görsel üretmenin yoludur. Sistematik iterasyon — bir öğeyi değiştirmek, etkiyi gözlemlemek, ayarlamak — modelin neye yanıt verdiğine dair sezgi geliştirmenin yoludur. Bu şekilde yapılan birkaç yüz iterasyondan sonra, üretmeden önce çıktıları tahmin etmeye başlıyorsunuz.
Yapıyla başlayın: konu, ortam, ışık, stil, parametreler — bu sırayla. On beş parametreyi kullanmaya çalışmadan önce beş parametreyi iyi öğrenin. Bir seferde bir değişken değiştirerek sistematik biçimde iterasyon yapın. Beğendiğiniz sonuçlar üreten promptları inceleyin ve neyin işe yaradığını tersine mühendislikle çözün. Öğrenme eğrisi gerçektir, ancak göründüğünden kısadır — becerinin büyük kısmı görselleri kesin biçimde tanımlamak için bir kelime dağarcığı geliştirmektir; bu da yalnızca yapay zeka araçlarını değil, genel olarak görsel yönetimi daha iyi yapmanızı sağlayan aktarılabilir bir beceridir.
İyi hazırlanmış bir Midjourney promptuyla üretebileceğiniz görseller gerçekten olağanüstüdür — ancak bunlar sihirli kelimelerden değil, ne istediğiniz konusundaki net düşünceden kaynaklanır. Sonuçlarınızı dramatik biçimde iyileştiren bir prompt tekniği buldunuz mu? Yorumlarda paylaşın — topluluk en hızlı spesifik, gerçek örneklerden öğrenir.
"Neden Herkesin Çıktısı Harika Görünüyor?" — Neyi Yanlış Yaptığımı Anladığım An
Midjourney'i kullanmaya başladığımın ilk üç haftasını "dağlar ve gün batımında bir gölün olduğu güzel bir manzara" gibi şeyler yazarak geçirdim ve sonuçların neden sıradan göründüğünü, diğer insanların üretimlerinin ise profesyonel bir konsept sanat stüdyosundan çıkmış gibi göründüğünü merak ettim. Teknik olarak yanlış bir şey yapmıyordum — promptlar çalışıyordu. Görsellerin sadece hiçbir karakteri, özgüllüğü, hiçbir şeyi gerçekten yönettiğim hissi yoktu. Bir kategori tanımlıyordum, bir görsel değil.Değişim, beğendiğim sonuçlar üreten promptları incelemeye ve neyin işe yaradığını tersine mühendislikle çözmeye başladığımda geldi. Farkın yaratıcılık olmadığı ortaya çıktı — yapıydı. Midjourney promptlarının nasıl ayrıştırıldığını, hangi tanımlayıcı türlerinin en fazla ağırlık taşıdığını ve parametrelerin metinle nasıl etkileşime girdiğini anlamak çıktılarımı neredeyse anında değiştirdi. Bu rehber öğrendiklerimin, keşke birisi baştan anlatsaydı dediğim sırayla düzenlenmiş halidir.
Midjourney Promptunuzu Aslında Nasıl Okuyor?
Midjourney, promptunuzu bir insanın cümle okuduğu gibi okumaz. Onu ağırlıklı bir kavramlar koleksiyonu olarak işler; önceki terimler genellikle sonraki terimlerden daha fazla etki taşır. Bu, kelimelerinizin sırasının önemli olduğu anlamına gelir — konu ve temel görsel fikir önce gelmeli, ardından stil ve atmosfer tanımlayıcıları, ardından teknik parametreler gelmelidir. "Konu → ortam → ışık → stil → medium → parametreler" şeklinde yapılandırılmış bir prompt, aynı kelimelerin rastgele sıralanmasından neredeyse her zaman daha iyi sonuç verir.Model aynı zamanda farklı dil türlerine farklı tepki verir. Somut isimler ve belirli özel isimler (sanatçı adları, kamera modelleri, adlandırılmış ışık kurulumları) sıfatlardan daha güçlü ve daha öngörülebilir etkiler üretme eğilimindedir. "Rembrandt ışığı" tutarlı bir sonuç üretir; "bir taraftan dramatik gölgeler" ise daha az tutarlıdır. "Kodak Portra 400 ile çekilmiş" tutarlı bir film estetiği üretir; "vintage film görünümü" ise daha az tutarlıdır. Özgüllük, elinizde olan en güvenilir kaldıraçtır.
Midjourney'nin eğitim verilerinden gelen kendi estetik önyargıları olduğunu da anlamak önemlidir. Kendi haline bırakıldığında belirli renk paletlerine, kompozisyonlara ve ayrıntı düzeylerine yönelir. --style raw gibi parametreler bu işlemeyi azaltır ve literal promptunuza daha yakın, daha nötr çıktı verir. Modelin varsayılanlarına ne zaman yaslanacağınızı, ne zaman geçersiz kılacağınızı bilmek pratikle gelişen bir beceridir.
Etkili Bir Midjourney Promptunun 5 Temel Öğesi
1. Konu — Vazgeçilmez Temel
Her promptun net bir konuya ihtiyacı vardır — görselin esas olarak ne hakkında olduğu. Belirsiz konular belirsiz görseller üretir. "Bir kadın" modele neredeyse hiç yön vermez. "Nadir bir orkide örneğini büyüteçle inceleyen orta yaşlı bir Japon botanikçi" ise bir kişi, bir yaş, bir milliyet, bir meslek, bir eylem ve bir nesne verir — bunların hepsi çıktıyı yararlı biçimlerde kısıtlar. Konu açıklamanız ne kadar spesifik olursa, model boşlukları kendi varsayılanlarıyla o kadar az doldurur.Konu özgüllüğü aynı zamanda konunun ne yaptığını, duygusal durumunu, çerçevedeki diğer öğelerle ilişkisini ve ilgiliyse fiziksel özelliklerini de kapsar. Ayrıntıyı sonraya bırakmayın — öne yükleyin. Model önceki token'lara daha fazla ağırlık verir, bu nedenle konu açıklamanız okuduğu ilk şey olmalıdır.
2. Ortam ve Kompozisyon
Konudan sonra, sahnenin nerede geçtiğini ve nasıl çerçevelendiğini açıklayın. Ortam tanımlayıcıları mekânı (iç/dış, belirli konum), günün saatini, havayı ve mevsimi kapsar. Kompozisyon tanımlayıcıları kamera açısını (kuş bakışı, alçak açı, hollandalı eğim), çekim türünü (yakın çekim, geniş çekim, orta çekim) ve alan derinliği ipuçlarını (sığ odak, her şey odakta) kapsar. Bu iki kategori birlikte görselin mekânsal mantığını belirler — bunlar olmadan model kendi seçimlerini yapar ve bu seçimler vizyonunuzla örtüşmeyebilir.Yararlı bir teknik, yazmadan önce bir film yönetmeni veya fotoğrafçı gibi düşünmektir. Kamera nerede? Konuya ne kadar uzakta? Arka planda ne var? Ufuk görünüyor mu? Bu soruları promptunuzda yanıtlamak, tesadüfen düzenlenmiş değil kasıtlı olarak kompoze edilmiş hissettiren görseller üretir. Fotoğrafçılık ve sinema dilinden ödünç alınan kompozisyon dili doğrudan Midjourney çıktısına yansır.
3. Işık — En Az Kullanılan Tanımlayıcı
Işık, çoğu başlangıç seviyesi kullanıcının atladığı en etkili tanımlayıcıdır. Aynı konu, aynı ortamda altın saat güneş ışığı, bulutlu difüz ışık, neon arka ışık veya sert tepeden floresan ışık altında tamamen farklı görünür. Midjourney adlandırılmış ışık kurulumlarına iyi yanıt verir: "Rembrandt ışığı", "bölünmüş ışık", "kenar ışığı", "hacimsel sis", "tanrı ışınları", "yalnızca pratik ışıklar." Fotoğrafik ışık terminolojisine de yanıt verir: "softbox", "beauty dish", "üç nokta ışığı."Dış mekân sahneleri için günün saati birincil ışık kontrolünüzdür: "mavi saat", "altın saat", "sert öğle güneşi", "bulutlu düz ışık." İç mekân veya stüdyo sahneleri için ışık kaynağını ve kalitesini açıklayın. Işık tanımlayıcıları atmosfer üzerinde orantısız bir etkiye sahiptir — teknik olarak özdeş bir konu promptu, belirttiğiniz ışığa bağlı olarak dramatik biçimde farklı duygusal tonlar üretir.
4. Stil, Medium ve Sanatçı Referansları
Stil tanımlayıcıları, modele görselin ne gösterdiğinden bağımsız olarak estetik açıdan nasıl görünmesi gerektiğini söyler. Bunlar medium tabanlı ("yağlı boya", "suluboya", "karakalem eskiz", "3D render", "film fotoğrafı"), akım tabanlı ("Art Nouveau", "Bauhaus", "cyberpunk", "cottagecore") veya sanatçı tabanlı ("Edward Hopper tarzında", "Hayao Miyazaki'yi anımsatır", "Annie Leibovitz tarafından çekilmiş") olabilir. Sanatçı referansları güçlüdür ancak öngörülemezdir — model eğitim verilerinden stilistik kalıpları özümsemiştir ancak sonuçlar sanatçıya ve versiyona göre değişir.5. Parametreler — Varsayılanları Geçersiz Kılan Teknik Kontroller
Parametreler, promptunuzun sonuna çift tire ile eklenir ve metnin tek başına belirtemeyeceği teknik yönleri kontrol eder. En temel olanlar: --ar en-boy oranını ayarlar (geniş ekran için 16:9, dikey için 9:16, kare için 1:1); --v model versiyonunu seçer; --style raw daha literal çıktı için estetik işlemeyi azaltır; --no belirli öğeleri dışlar; --chaos dört başlangıç çıktısı arasındaki varyasyonu kontrol eder (tutarlılık için 0, maksimum varyasyon için 100); --q kaliteyi ayarlar (standart için 1, daha yüksek maliyet karşılığında daha fazla ayrıntı için 2). Midjourney parametreleri resmi referansta belgelenmiştir; burada listelenen beşini öğrenmek bile çıktı üzerindeki kontrolünüzü anlamlı biçimde genişletir.Prompt Yazma Sürecimi Nasıl Geliştirdim — Adım Adım
Adım 1: Sade Dille Temel Konuyla Başla
Her promptun ilk taslağı her zaman konunun sade dil açıklamasıdır — ne olduğu, ne yaptığı, önemli olan belirli özellikler. Stil veya parametreler konusunda henüz endişelenmiyorum. Bu taslak genellikle bir insan illüstratöre söyleyeceğim bir şeye benziyor: "mum ışığında ahşap bir masada oturup mektup yazan yaşlı bir deniz feneri bekçisi." Bu benim çapam. Eklediğim her şey bu görseli daha spesifik ve daha kontrollü hale getirmeye hizmet eder.Konuyla başlamak aynı zamanda stil katmanlamaya başlamadan önce gerçekte ne istediğimi belirlememe yardımcı olur. Konuyu netleştirmeden önce stille ("sinematik, dramatik, kasvetli...") başladığımda, etkileyici görünen ama istediğimi tasvir etmeyen görseller elde ettiğimi fark ettim. Önce konu, sonra stil.
Adım 2: Ortam ve Işık Tanımlayıcıları Ekle
Konu netleştikten sonra sahnenin nerede geçtiğini ve nasıl aydınlatıldığını ekliyorum. Deniz feneri bekçisi örneği için: "küçük bir taş deniz feneri odasının içi, gece, tek mum tek ışık kaynağı olarak, sıcak kehribar parıltı, derin gölgeler." Artık genel bir durumu değil, belirli bir görsel durumu tanımlıyorum. Bu aşamada aklımda belirli bir çerçeveleme varsa kompozisyon notları da ekliyorum: "orta çekim, hafif alçak açı, sığ alan derinliği."Yalnızca ışık kalitesi yerine ışık kaynakları hakkında spesifik olmayı öğrendim. "Sıcak ışık" belirsizdir. "Çerçevenin sol tarafındaki tek bir mumdan sıcak ışık" modele ışığın nereden geldiğini söyler; bu da gölgeleri, vurguları ve görselin tüm mekânsal mantığını etkiler. Ekstra kelimeler buna değer.
Adım 3: Stil ve Medium Katmanla
Konu, ortam ve ışık belirlendikten sonra stil tanımlayıcıları ekliyorum. Bu görsel için şunları ekleyebilirim: "yağlı boya, impasto dokusu, Hollanda Altın Çağı deniz resmine benzer, sıcak mum ışığı vurguları olan mat palet." Artık yalnızca görselin ne gösterdiğini değil, bir eser olarak nasıl göründüğünü tanımlıyorum — hangi medyumda işlendiğini, hangi geleneğe ait olduğunu, renk ilişkilerinin ne olduğunu.Eski bir model versiyonu kullanıyorsam kalite artırıcılar da ekliyorum: "son derece ayrıntılı", "ustalık eseri", "müze kalitesi." Versiyon 6 ve sonrasında bu terimler daha az etkilidir — modelin temel kalitesi, genel kalite tanımlayıcılarının fazla bir şey katmayacağı kadar yüksektir. Spesifik stil dili, genel övgüden daha fazla iş yapar.
Adım 4: Parametreler ve Negatif Promptlar Ekle
Metin promptu sağlam olduktan sonra parametreler ekliyorum. Bu görsel için: --ar 4:5 --v 6.1 --style raw. Burada --style raw kullanıyorum çünkü Midjourney'nin varsayılan estetik işlemesi onu düzleştirmeden yağlı boya dokusunun öne çıkmasını istiyorum. Bir de negatif prompt ekliyorum: --no modern nesneler, elektrik ışığı, dijital yapay öğeler, metin. Negatif prompt, bu şeylerin görüneceğini beklediğim için değil — modelin boşlukları çağdaş öğelerle doldurma eğilimine karşı bir sigorta olarak.Parametre listemi kısa tutuyorum. On beş parametreli ve aynı promptun üçle daha kötü sonuç verdiği durumlar gördüm, çünkü parametreler birbirleriyle çelişmeye başlıyor. Belirli sorunları çözmek için parametreler ekleyin, kapsamlı görünmek için değil.
Adım 5: Rastgele Değil, Sistematik Olarak İterasyona Geç
İlk üretim neredeyse hiçbir zaman nihai görsel değildir — bir tanıdır. Dört çıktıya bakıyor ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirliyorum. Kompozisyon doğruysa ama ışık yanlışsa, ışık tanımlayıcılarını ayarlıyorum. Stil doğruysa ama konu anatomisi bozuksa, daha spesifik konu tanımlayıcıları ekliyorum ya da henüz kullanmıyorsam --v 6.1'i deniyorum. Her seferinde tek bir değişken değiştiriyorum, böylece neyin iyileşmeye yol açtığını biliyorum.Rastgele iterasyon — her şeyi aynı anda değiştirip daha iyi sonuçlar ummak — saatler harcayıp hiçbir şey öğrenmeden görsel üretmenin yoludur. Sistematik iterasyon — bir öğeyi değiştirmek, etkiyi gözlemlemek, ayarlamak — modelin neye yanıt verdiğine dair sezgi geliştirmenin yoludur. Bu şekilde yapılan birkaç yüz iterasyondan sonra, üretmeden önce çıktıları tahmin etmeye başlıyorsunuz.
Midjourney Promptları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Midjourney promptu ne kadar uzun olmalıdır?
İdeal bir uzunluk yoktur — etkili promptlar beş kelimeden iki yüze kadar uzanır. Önemli olan her kelimenin bir işlev görmesidir. Kesin, spesifik dille yazılmış kısa bir prompt, belirsiz sıfatlarla doldurulmuş uzun bir promptu geçer. Pratik bir kılavuz olarak, konu, ortam, ışık ve stili belirtecek kadar ayrıntı ekleyin, sonra durun. Parametrelerden önce yaklaşık 60–80 kelimeden fazla yazıyorsanız, her ek tanımlayıcının özgüllük mü yoksa gürültü mü kattığını kendinize sorun.Midjourney ile görsellerde metin oluşturabilir miyim?
Yapay zeka görsel üretiminde metin oluşturma tarihsel olarak güvenilmez olmuştur, ancak Midjourney versiyon 6 önemli ölçüde iyileştirilmiş metin oluşturma yetenekleri sundu. Okunabilir metin eklemek için promptunuzda istediğiniz tam metni tırnak içine alın (örn. bir diner penceresinde "AÇIK" tabelası). Sonuçlar hâlâ kusurludur — kısa kelimeler ve basit yazı tipleri uzun ifadeler veya dekoratif tipografiden daha iyi çalışır. Kritik metin öğeleri için, modelin bunları doğru oluşturmasına güvenmek yerine Photoshop veya Canva gibi bir araçla son işlemde eklemeyi planlayın.--style raw ile varsayılan stil arasındaki fark nedir?
Midjourney'nin varsayılan stili, promptunuzun üzerine estetik işleme uygular — görsel parlaklık ekleme, kontrastı artırma ve çıktıyı modelin "iyi" göründüğünü öğrendiği şeye doğru itme eğilimindedir. Bu, hızlı etkileyici sonuçlar istediğinizde yardımcıdır, ancak promptunuzdaki belirli stilistik niyetleri geçersiz kılabilir. --style raw bu işlemin çoğunu devre dışı bırakır ve metninizi daha literal biçimde yorumlayan çıktı üretir. Özellikle fotorealistik çalışmalar, teknik illüstrasyonlar veya modelin estetik tercihlerinin kendinizinkinin önüne geçmesini istemediğiniz her durumda kullanışlıdır.Birden fazla Midjourney görselinde tutarlı karakterler nasıl elde edilir?
Üretimler arasında karakter tutarlılığı Midjourney'nin bilinen sınırlamalarından biridir. En güvenilir yaklaşım, versiyon 6 ile tanıtılan --cref (karakter referansı) parametresini kullanmaktır; bu parametre bir görsel URL'si alır ve karakter görünümü için görsel referans olarak kullanır. --cref olmadan, her promptta çok spesifik fiziksel tanımlayıcılar kullanarak ve stil ile ışığı üretimler arasında aynı tutarak tutarlılığı artırabilirsiniz. Ne olursa olsun bir miktar varyasyon bekleyin — mükemmel karakter tutarlılığı genellikle son işlem veya özel bir karakter tasarım aracı gerektirir.Midjourney ne kadar ücretlidir ve ücretsiz bir planı var mı?
2026 ortası itibarıyla Midjourney, kalıcı ücretsiz katmanı olmayan bir abonelik modeliyle çalışmaktadır — ücretsiz deneme çeşitli dönemlerde sunulmuş ancak aralıklı olarak duraklatılmıştır. Ücretli planlar yaklaşık 200 görsel üretimi (hızlı GPU saati) için ayda yaklaşık 10 dolardan başlar; daha yüksek katmanlar daha fazla üretim süresi, daha hızlı hız ve özel mod sunar. Fiyatlandırma ve plan yapıları periyodik olarak değişir, bu nedenle abone olmadan önce midjourney.com'daki güncel planları kontrol edin. Ara sıra kullanım için temel plan genellikle yeterlidir; profesyonel veya yüksek hacimli çalışmalar için standart veya pro planlar üretim başına daha iyi değer sunar.Bugün Midjourney'e Başlayan Birine Söyleyeceklerim
Başlangıçta yaptığım en büyük hata, Midjourney'e bir arama motoru gibi davranmaktı — görmek istediğimi yazıp modelin gerisini çözmesini beklemek. Bu şekilde çalışmıyor. Model, son derece yetenekli ama çok literal bir işbirlikçiye daha çok benziyor: tam olarak tanımladığınızı, bıraktığınız tüm boşluklar ve belirsizlikler dahil, uygulayacak. Ne istediğinizi ne kadar kesin tanımlarsanız, çıktı niyetinizle o kadar örtüşür.Yapıyla başlayın: konu, ortam, ışık, stil, parametreler — bu sırayla. On beş parametreyi kullanmaya çalışmadan önce beş parametreyi iyi öğrenin. Bir seferde bir değişken değiştirerek sistematik biçimde iterasyon yapın. Beğendiğiniz sonuçlar üreten promptları inceleyin ve neyin işe yaradığını tersine mühendislikle çözün. Öğrenme eğrisi gerçektir, ancak göründüğünden kısadır — becerinin büyük kısmı görselleri kesin biçimde tanımlamak için bir kelime dağarcığı geliştirmektir; bu da yalnızca yapay zeka araçlarını değil, genel olarak görsel yönetimi daha iyi yapmanızı sağlayan aktarılabilir bir beceridir.
İyi hazırlanmış bir Midjourney promptuyla üretebileceğiniz görseller gerçekten olağanüstüdür — ancak bunlar sihirli kelimelerden değil, ne istediğiniz konusundaki net düşünceden kaynaklanır. Sonuçlarınızı dramatik biçimde iyileştiren bir prompt tekniği buldunuz mu? Yorumlarda paylaşın — topluluk en hızlı spesifik, gerçek örneklerden öğrenir.
Kaynaklar ve İleri Okuma
- Midjourney Resmi Dokümantasyonu — docs.midjourney.com
- Midjourney Parametre Referansı — docs.midjourney.com/docs/parameter-list
- OpenAI — DALL-E Prompt Mühendisliği Araştırması — openai.com/research
- Rombach ve ark. — "Latent Diffusion Modelleriyle Yüksek Çözünürlüklü Görsel Sentezi" — arXiv:2112.10752
- Saharia ve ark. — "Derin Dil Anlayışıyla Fotorealistik Metinden Görsele Difüzyon Modelleri" — arXiv:2205.11487
- Midjourney Topluluk Vitrini ve Prompt Paylaşımı — discord.gg/midjourney