WordPress Eklenti Kurulumu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber

Admin

Webmaster
Admin
Platin
Puan 8
Çözümler 0

WordPress Eklenti Kurulumu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber​

WordPress eklentileri; sitenize SEO, güvenlik, yedekleme, iletişim formu, önbellek ve e-ticaret gibi yeni özellikler kazandırır. Ancak yanlış veya güvenilmeyen bir eklenti seçmek sitenin yavaşlamasına, hata vermesine ya da güvenlik açığı oluşmasına neden olabilir.

ScreenHunter_26.jpg

Yönetim panelinden eklenti kurulumu​

Ücretsiz WordPress eklentilerini kurmanın en kolay yolu yönetim panelini kullanmaktır:

1. WordPress yönetim paneline giriş yapın.
  2. Eklentiler > Yeni Eklenti Ekle bölümünü açın.
  3. Arama alanına eklentinin adını yazın.
  4. Doğru eklentiyi bulduğunuzdan emin olun.
  5. Hemen Yükle düğmesine basın.
  6. Kurulum tamamlanınca Etkinleştir seçeneğini kullanın.
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra yönetim panelinde yeni bir ayar menüsü oluşabilir. Her eklentinin ayrıca yapılandırılması gerektiğini unutmayın.

ZIP dosyasıyla WordPress eklentisi yükleme​

Premium veya özel olarak geliştirilen eklentiler genellikle ZIP dosyası biçiminde sunulur.

Kurulum için:

1. Eklentiler > Yeni Eklenti Ekle sayfasına girin.
  2. Eklenti Yükle düğmesine basın.
  3. Bilgisayarınızdaki ZIP dosyasını seçin.
  4. Hemen Yükle seçeneğine tıklayın.
  5. Yükleme tamamlandıktan sonra eklentiyi etkinleştirin.
ZIP dosyasını yüklemeden önce arşivin doğrudan eklenti klasörünü içerdiğinden emin olun. Bazı premium paketlerde lisans belgesi, dokümantasyon ve gerçek eklenti ZIP dosyası aynı arşivin içinde bulunabilir.

FTP veya dosya yöneticisiyle kurulum​

WordPress panelinden dosya yüklenemiyorsa FTP, SFTP, Plesk veya cPanel dosya yöneticisi kullanılabilir.

Eklenti klasörü şu dizine yüklenmelidir:

/wp-content/plugins/

Dosyaları yükledikten sonra WordPress yönetim panelindeki Eklentiler sayfasına giderek eklentiyi etkinleştirin.

Eklenti dosyalarını yanlışlıkla /wp-content/ veya tema klasörüne yüklemeyin. Klasör yapısının /wp-content/plugins/eklenti-adi/ şeklinde olması gerekir.

WP-CLI ile eklenti kurulumu​

SSH erişimi bulunan sunucularda WP-CLI kullanılabilir. WordPress.org dizinindeki bir eklentiyi kurup etkinleştirmek için şu komut uygulanabilir:

wp plugin install eklenti-kisa-adi --activate

Yüklü eklentileri görmek için:

wp plugin list

Bu yöntem özellikle birden fazla WordPress sitesini yöneten geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanışlıdır.

Eklenti kurmadan önce nelere dikkat edilmeli?​

Bir WordPress eklentisini kurmadan önce şunları kontrol edin:

• Son güncelleme tarihi
  • Kullanıcı değerlendirmeleri
  • Aktif kurulum sayısı
  • WordPress ve PHP uyumluluğu
  • Geliştirici desteği
  • Dokümantasyon kalitesi
  • İstenen erişim izinleri
  • Benzer eklentilerle çakışma ihtimali
Uzun süredir güncellenmeyen ve geliştiricisi belli olmayan eklentilerden kaçının.

Eklenti kurulunca site bozulursa ne yapılmalı?​

Yeni eklenti etkinleştirildikten sonra beyaz sayfa veya kritik hata oluşursa eklentiyi devre dışı bırakın. Yönetim paneline erişemiyorsanız FTP üzerinden eklentinin klasör adını geçici olarak değiştirebilirsiniz.

Site yeniden açılırsa problem büyük ihtimalle ilgili eklentiden veya başka bir eklentiyle yaşanan çakışmadan kaynaklanmaktadır.

Sonuç​

WordPress eklenti kurulumu yönetim paneli, ZIP dosyası, FTP veya WP-CLI ile yapılabilir. Kurulumdan önce yedek alın, eklentinin güvenilirliğini kontrol edin ve yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduğunuz eklentileri etkinleştirin.

Son düzenleme:
Oldukça kapsamlı bir rehber olmuş, emeğe değer. Özellikle ZIP dosyasıyla kurulum kısmındaki "arşiv içinde arşiv" uyarısı çok önemli; pek çok kişi premium eklentilerde bu hataya düşüyor ve neden yüklenemediğini anlayamıyor.

Bir eklenti kurulumu sonrası site bozulursa diye bahsettiğiniz FTP yöntemi de kritik bir bilgi. Yönetim paneline erişim kesilince paniğe kapılanlar için bu adımı bilmek gerçekten hayat kurtarıcı olabiliyor. Buna ek olarak şunu da eklemek isterim: kurulumdan önce mutlaka tam site yedeği almak gerekiyor. UpdraftPlus gibi bir eklentiyle bunu otomatikleştirmek, olası sorunlarda geri dönüşü çok kolaylaştırıyor.

WP-CLI bölümünü de görmek güzeldi; bu yöntemi kullananların sayısı az ama birden fazla siteyi yönetenlere ciddi zaman kazandırıyor.

Gayet kapsamlı bir rehber olmuş, özellikle ZIP dosyasıyla kurulum kısmında premium paketlerdeki iç içe arşiv uyarısı çok yerinde; bu detayı atlayan pek çok kişi gereksiz yere hata alıyor.

Eklemek istediğim bir nokta şu: kurulumdan önce yedek almayı alışkanlık haline getirmek gerçekten hayat kurtarıyor. Özellikle yeni bir eklenti test ederken UpdraftPlus gibi bir yedekleme aracıyla anlık bir yedek almak, olası bir site çökmesinde saatlerce uğraşmaktan kurtarıyor.

Bir de şunu belirtmekte fayda var: aktif eklenti sayısını mümkün olduğunca düşük tutmak, hem site hızı hem de güvenlik açısından kritik. Her eklenti bir potansiyel güvenlik açığı ve performans yükü demek. "Belki lazım olur" mantığıyla yüklenen eklentiler zamanla ciddi sorunlara yol açabiliyor.