cPanel ve WHM Kurulumu Nasıl Yapılır? AlmaLinux Üzerinde Sunucu Hazırlama Rehberi
Birden fazla web sitesini kendi sunucunuzda barındırmak istiyorsanız dosyaların, veritabanlarının, e-postaların ve kullanıcı hesaplarının düzenli yönetilmesi gerekir. cPanel ve WHM, bu işlemleri yönetim panelleri üzerinden yapmanızı sağlar.Ancak panel kurulumu, sunucuyu yayına hazırlamanın yalnızca bir bölümüdür. Doğru işletim sistemi seçimi, DNS yapılandırması, güvenlik ayarları ve yedekleme düzeni de kurulumu tamamlayan işlerdir.
Bu rehberde temiz bir AlmaLinux sunucusuna cPanel/WHM kurulumunu, ilk giriş işlemlerini ve sitelerinizi taşımadan önce kontrol etmeniz gereken noktaları ele alıyoruz.
WHM ve cPanel Hangi İşleri Yapar?
WHM ve cPanel birlikte kurulur, fakat farklı yönetim ihtiyaçlarına hizmet eder.WHM, sunucu sahibi veya yetkili yöneticinin kullandığı paneldir. Hosting hesabı oluşturma, paket tanımlama, servis yönetimi ve sunucu genelindeki ayarlar burada yapılır. Reseller kullanıcıları da kendilerine verilen yetkiler kapsamında WHM kullanabilir.
cPanel ise hosting hesabının yönetim panelidir. Site dosyaları, e-posta hesapları, veritabanları ve alan adları bu arayüzden yönetilir.
Örneğin müşteriniz için WHM üzerinden bir hesap açarsınız. Müşteriniz, kendisine verdiğiniz bilgilerle cPanel’e girerek sitesini yönetir.
| Panel | Temel kullanım | HTTPS erişim portu |
|---|---|---|
| WHM | Sunucu ve hosting hesaplarının yönetimi | 2087 |
| cPanel | Tek hosting hesabının yönetimi | 2083 |
Kuruluma Başlamadan Önce Sunucuyu Kontrol Edin
cPanel/WHM, yeni kurulmuş ve üzerinde başka bir hosting paneli bulunmayan işletim sistemine yüklenmelidir. Apache, PHP ve veritabanı sunucusu gibi bileşenleri önceden elle kurmak, kurulum sırasında çakışmalara neden olabilir.Kurulum için root yetkisi gerekir. Ayrıca cPanel’in resmi bir kaldırma aracı bulunmaz; paneli tamamen kaldırmak istediğinizde işletim sistemini yeniden kurmanız gerekir.
Bu nedenle çalışan sitelerin bulunduğu bir Plesk veya DirectAdmin sunucusuna doğrudan cPanel yüklemeyin. Geçiş yapacaksanız yeni bir sunucu hazırlayıp siteleri taşıma planı oluşturun.
Başlamadan önce şu bilgileri hazır bulundurun:
- Sunucunun root erişimi.
- Sabit, internete açık IPv4 adresi.
- Kullanacağınız sunucu adı ve DNS kayıtları.
- cPanel lisansı veya uygun deneme lisansı.
- Sağlayıcınızın konsol ya da kurtarma erişimi.
Hangi İşletim Sistemi ve Donanım Kullanılmalı?
Eski kurulum rehberlerindeki işletim sistemi listelerini doğrudan kullanmak doğru değildir. cPanel desteği, panel sürümüne ve dağıtımın yaşam döngüsüne göre değişir.Güncel AlmaLinux gereksinimlerinde şu sürümler listelenir:
| İşletim sistemi | Belirtilen cPanel sürüm uyumluluğu |
|---|---|
| AlmaLinux 8 | 110 ve sonrası |
| AlmaLinux 9 | 114 ve sonrası |
| AlmaLinux 10 | 132 ve sonrası |
Rocky Linux 8 ve 9 için yeni cPanel kurulumları artık desteklenmemektedir. Ubuntu tarafında güncel gereksinim belgesi 24.04 LTS sürümünü listeler.
Aşağıdaki komutlar temiz AlmaLinux 9 kurulumu üzerinden anlatılmıştır. Başka bir dağıtım kullanıyorsanız hazırlık adımlarını o işletim sisteminin resmi gereksinimleriyle karşılaştırın.
AlmaLinux Sunucusunu Kuruluma Hazırlayın
1. Sistemi güncelleyin
Root kullanıcısıyla SSH bağlantısı kurun ve paketleri güncelleyin:dnf update -yGüncelleme tamamlandıktan sonra sunucuyu yeniden başlatın:
rebootSunucu açıldığında yeniden SSH bağlantısı kurun. cPanel’in yeni sunucu kurulum yönergesi de sistem güncellemesi sonrasında yeniden başlatma adımını içerir.
2. Sunucu adını belirleyin
Hostname içinsunucu1.alanadiniz.com gibi tam bir adres kullanın. Örnekteki alan adını kendi alan adınızla değiştirin:hostnamectl set-hostname sunucu1.alanadiniz.comKontrol etmek için:
hostname -fBu adresin DNS kaydını sunucu IP’sine yönlendirin. Hostname, sunucuda hosting hesabı olarak kullanacağınız site alan adıyla aynı olmamalıdır. cPanel ayrıca sabit IP yapılandırması ister; yalnızca IPv6 adresi bulunan bir sunucu yeterli değildir.
3. SELinux durumunu kontrol edin
getenforcecPanel kurulumu için SELinux’ın devre dışı olması gerekir. Etkinse
/etc/selinux/config dosyasındaki ilgili ayarı şu şekilde düzenleyin:SELINUX=disabledDeğişiklikten sonra sunucuyu yeniden başlatıp durumu tekrar kontrol edin. Resmi AlmaLinux kurulum belgesi bu yapılandırmayı ve yeniden başlatma işlemini belirtir.
4. NetworkManager’ı açık bırakın
AlmaLinux 9 ve sonraki sürümlerde cPanel kurulumu için NetworkManager’ı kapatmanız gerekmez. Eski rehberlerdeki durdurma komutlarını uygulamak, ağ bağlantısını kaybetmenize neden olabilir. Güncel kurulum süreci gerekli DNS yapılandırmasını kendisi düzenler.5. Kurulum araçlarını hazırlayın
dnf install -y curl perl tmuxSSH bağlantısı kesildiğinde kurulumu tekrar görüntüleyebilmek için bir tmux oturumu açın:
tmux new -s cpanelkurulumResmi cPanel Kurulumunu Başlatın
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kurulum betiğini indirin:
Kod:
cd /home
curl --fail --location --output latest https://securedownloads.cpanel.net/latest
sh latestBu işlem, cPanel’in resmi indirme adresindeki kurulum betiğini başlatır. Kurulum sırasında gerekli servisler hazırlanır; aynı anda başka bir web sunucusu veya veritabanı kurulumu başlatmayın.
Kurulum süresi işlemci, disk ve ağ performansına göre değişir. Ekranın bir süre aynı işlemde kalması tek başına hata olduğu anlamına gelmez; tamamlanma mesajını veya bildirilen hatayı takip edin.
SSH bağlantınız kesilirse sunucuya yeniden bağlanıp tmux oturumuna dönebilirsiniz:
tmux attach -t cpanelkurulumBu yöntem bağlantı kesilmelerine karşı yardımcı olur; sunucunun yeniden başlatılması veya kurulum işleminin hata vermesi durumunda kaldığı yerden devam garantisi sağlamaz.
WHM’e İlk Giriş ve Temel Yapılandırma
Kurulum tamamlandığında tarayıcıdan şu adresi açın:https://SUNUCU_IP_ADRESI:2087SUNUCU_IP_ADRESI yerine kendi sunucunuzun IP adresini yazın. Root hesabıyla giriş yaptıktan sonra lisans sözleşmelerini ve temel yapılandırma ekranlarını tamamlayın.İletişim e-postasını düzenli takip ettiğiniz bir adres olarak belirleyin. Nameserver bilgilerini de kullanacağınız DNS yapısına göre girin. Bu bilgiler daha sonra Basic WebHost Manager Setup bölümünden güncellenebilir. İlk kurulum ekranlarının sırası panel sürümüne göre değişebilir.
Kendi
ns1 ve ns2 adreslerinizi kullanacaksanız yalnızca WHM’e bu isimleri yazmak yeterli değildir. Alan adı kayıt firmanızda gerektiğinde nameserver kaydı oluşturmalı ve ilgili DNS kayıtlarını da hazırlamalısınız.İlk bağlantıda kendinden imzalı sertifika veya adres uyuşmazlığı nedeniyle tarayıcı uyarısı görülebilir. Bağlandığınız IP’nin kendi sunucunuza ait olduğunu doğrulayın. Hostname DNS’i ve servis sertifikaları düzgün yapılandırıldığında paneli geçerli sertifikayla kullanabilirsiniz.
İlk Hosting Hesabını Oluşturun
WHM içindeki Create a New Account bölümünden ilk hesabınızı açabilirsiniz.Hesap oluştururken alan adı, kullanıcı adı, güçlü parola, iletişim e-postası ve uygulanacak hosting paketini belirleyin. Paketlerde disk alanını ve diğer kullanım sınırlarını projeye göre düzenleyin.
Farklı müşterilere ait siteler için ayrı cPanel hesapları oluşturmak; erişim yönetimini, taşıma işlemlerini ve yedeklerden geri dönüşü kolaylaştırır.
Hesap oluşturulduktan sonra kullanıcı paneline şu adresten ulaşabilirsiniz:
https://SUNUCU_IP_ADRESI:2083Site dosyalarını ve veritabanını hazırlayın. DNS yönlendirmesini değiştirmeden önce uygulamanın yeni sunucuda çalıştığını kontrol edin.
Siteleri Yayına Almadan Önce Yapılması Gerekenler
Güvenlik duvarını yapılandırın. SSH, web, panel ve kullanacağınız e-posta servislerinin erişim ihtiyaçlarını belirleyin. Yönetim erişimini sınırlandırırken kendinizi sunucudan kilitlemediğinizden emin olun.Otomatik yedeklemeyi kurun. Yedekleri yalnızca sitelerle aynı diskte saklamayın. Harici bir hedef kullanın ve örnek bir hesabı geri yükleyerek yedeğin çalıştığını doğrulayın.
SSL durumunu kontrol edin. Siteler için AutoSSL ayarlarını, panel için hostname sertifikasını ayrı ayrı inceleyin.
PHP sürümlerini uygulamaya göre seçin. WordPress, XenForo veya özel yazılımınızın desteklediği sürümü kullanın. Kurulumdan sonra uygulamanın hata kayıtlarını kontrol edin.
E-posta gönderecekseniz DNS’i tamamlayın. SPF, DKIM, DMARC ve sağlayıcınızın yönettiği PTR kaydını kontrol edin. E-posta hesabı oluşturmak tek başına sağlıklı teslimat sağlamaz.
Kaynak kullanımını izleyin. CPU, RAM ve disk kullanımını siteleri taşımadan önce ve taşıdıktan sonra karşılaştırın. Özellikle cron görevleri ve veritabanı işlemlerinin etkisini takip edin.
cPanel Kurulumu Hakkında Sık Sorulanlar
WHM ve cPanel’i ayrı ayrı mı kurmalıyım?Hayır. Standart cPanel & WHM kurulumu iki yönetim arayüzünü birlikte hazırlar.
Mevcut Plesk sunucuma kurabilir miyim?
Aynı işletim sistemine ikinci bir hosting paneli kurmak yerine temiz sunucu hazırlayıp taşıma yapmalısınız.
Kurulum tamamlanınca siteler hemen açılır mı?
Önce hosting hesaplarının oluşturulması, dosyaların ve veritabanlarının aktarılması, DNS ve SSL ayarlarının tamamlanması gerekir.
En düşük donanım yeterli olur mu?
Kurulumun tamamlanmasıyla sitelerin yük altında rahat çalışması farklı konulardır. Kapasiteyi ziyaretçi sayısına, uygulamalara, e-posta kullanımına ve yedekleme ihtiyacına göre belirleyin.
Paneli kaldırıp başka bir panele geçebilir miyim?
cPanel’in resmi kaldırma aracı bulunmaz. Geçiş için temiz işletim sistemi kurulumu ve veri taşıma planı gerekir.
Sunucu yönetimini bilmiyorsam nasıl ilerlemeliyim?
Yönetimli bir hizmet değerlendirebilirsiniz. Hizmet kapsamını öğrenirken güncelleme, güvenlik, yedekleme ve geri yükleme işlemlerinden kimin sorumlu olduğunu açıkça belirleyin.