XenForo Kurulumu Nasıl Yapılır? Adım Adım Kurulum Rehberi
XenForo; profesyonel forumlar, destek toplulukları ve üyelik tabanlı internet siteleri oluşturmak için kullanılan gelişmiş bir forum yazılımıdır. XenForo kurulumu zor görünse de doğru sunucu ayarları ve veritabanı bilgileri hazır olduğunda işlem kısa sürede tamamlanabilir.
XenForo kurulumu için gerekenler
Kuruluma başlamadan önce şunları hazırlayın:- Geçerli XenForo lisansı
- Alan adı ve hosting hesabı
- Uyumlu PHP ve MySQL veya MariaDB sürümü
- Boş bir MySQL veritabanı
- Veritabanı kullanıcı adı ve şifresi
- FTP, SFTP veya Plesk dosya yöneticisi erişimi
- SSL sertifikası
1. XenForo dosyalarını indirin
XenForo müşteri hesabınıza giriş yapın ve kullanacağınız sürümün kurulum paketini indirin. İndirdiğiniz ZIP dosyasını bilgisayarınızda açın.Paket içinde bulunan upload klasörünün içerisindeki dosyalar, sunucuda forumun çalışacağı dizine yüklenmelidir.
Forumunuz ana alan adında çalışacaksa dosyaları doğrudan web kök dizinine yükleyebilirsiniz. Forumun siteadi.com/forum/ adresinde çalışmasını istiyorsanız forum isimli bir klasör oluşturup dosyaları buraya yükleyin.
2. MySQL veritabanı oluşturun
Plesk, cPanel veya hosting yönetim panelinizden yeni bir MySQL veritabanı oluşturun. Ardından bu veritabanına tam yetkili bir kullanıcı bağlayın.Aşağıdaki bilgileri kaydedin:
- Veritabanı sunucusu
- Veritabanı adı
- Kullanıcı adı
- Kullanıcı şifresi
- MySQL portu
3. Kurulum sihirbazını açın
Dosya yükleme işlemi tamamlandıktan sonra tarayıcıdan forum adresinizi açın. Sistem sizi XenForo kurulum ekranına yönlendirecektir. Otomatik yönlendirme gerçekleşmezse alan adınızın sonuna /install/ ekleyin.Örnek:
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kurulum ekranında sunucu gereksinimleri kontrol edilir. Eksik PHP uzantısı veya hatalı klasör izni bulunuyorsa kuruluma devam etmeden önce bunları düzeltin.
4. Veritabanı bilgilerini girin
Kurulum ekranındaki alanlara daha önce oluşturduğunuz veritabanı bilgilerini yazın. Bilgiler doğruysa XenForo gerekli tabloları otomatik olarak oluşturur.“Access denied” hatası alınırsa kullanıcı adı, şifre ve veritabanı yetkilerini yeniden kontrol edin. “Connection refused” hatası genellikle yanlış veritabanı sunucusu veya port bilgisinden kaynaklanır.
5. Yönetici hesabını oluşturun
Veritabanı kurulumu tamamlandıktan sonra ilk yönetici hesabınızı oluşturun. Güçlü ve benzersiz bir şifre kullanın. Yönetici e-posta adresinin çalışır durumda olması, şifre sıfırlama ve güvenlik bildirimleri açısından önemlidir.6. Temel forum ayarlarını yapılandırın
Kurulumdan sonra yönetim paneline giriş yaparak şu ayarları tamamlayın:- Forum adı ve açıklaması
- Ana site adresi
- Varsayılan dil
- Saat dilimi
- E-posta gönderme yöntemi
- Kullanıcı kayıt seçenekleri
- SEO dostu bağlantılar
- XML site haritası
- Spam ve güvenlik seçenekleri
Kurulumdan sonra yapılması gerekenler
XenForo kurulumunu tamamladıktan sonra SSL yönlendirmesini etkinleştirin, düzenli yedekleme planı oluşturun ve kullanmadığınız eklentileri yüklemeyin. Tema veya eklenti kurmadan önce dosya ve veritabanı yedeği alın.Ayrıca yönetim panelindeki sunucu hata günlüklerini belirli aralıklarla kontrol edin. Bu günlükler, ziyaretçilerin fark etmediği PHP ve eklenti hatalarını erken tespit etmenizi sağlar.