YouTube Para Kazanma Başvurusu Reddedildi: İtiraz ve Yeniden Başvuru Rehberi

Wm9

Moderatör
Puan 6
Çözümler 0

YouTube Para Kazanma Başvurusu Reddedildi: İtiraz ve Yeniden Başvuru Rehberi​

YouTube para kazanma başvurusunun reddedilmesi, kanalınızın bir daha gelir elde edemeyeceği anlamına gelmez. Ancak yeniden başvuru yapmadan önce ret gerekçesini anlamanız gerekir. Yanlış bir değerlendirme yapıldığını düşünüyorsanız itiraz edebilir; içeriklerinizde politika sorunları varsa kanalınızı düzenleyerek yeniden başvurabilirsiniz.
Abone ve izlenme şartlarını karşılamak, başvurunun otomatik kabul edileceği anlamına gelmez. YouTube, gerekli eşiklere ulaşan kanalları ayrıca inceler. Dolayısıyla yeterli aboneniz olsa bile içeriklerinizin niteliği ve kanalın genel yapısı nedeniyle ret alabilirsiniz.

YouTube Para Kazanma Başvurusu Reddedildi.webp

YouTube para kazanma başvurusu neden reddedilir?​

İlk olarak ret e-postasını ve YouTube Studio’daki Gelir bölümünü kontrol edin. Sorunu yalnızca “para kazanma reddedildi” şeklinde değerlendirmek, yanlış çözüm üzerinde çalışmanıza neden olabilir.
Yeni başvurunun reddedilmesi, mevcut bir kanalın YouTube İş Ortağı Programı’ndan çıkarılması ve AdSense hesabı nedeniyle para kazanmanın duraklatılması farklı durumlardır. Özellikle AdSense bağlantısı nedeniyle yaşanan bir duraklamayı, içeriklerin tamamının reddedilmesi gibi yorumlamayın.
Ret gerekçesini okuduktan sonra kendinize şu soruyu sorun: İzleyici, bu kanalda bana ait hangi katkıyı görüyor?
Bu katkı kendi çekiminiz, araştırmanız, anlatımınız, karşılaştırmanız, eleştiriniz veya oluşturduğunuz hikâye olabilir. Sorun, yüklenen videolarda bu katkının yeterince görünmemesi olabilir.

Reddedilen başvuru ne zaman yeniden yapılabilir?​

İtiraz süresi ile yeniden başvuru süresi aynı değildir. Ayrıca ilk ret ile tekrar alınan ret için bekleme süreleri değişir.
DurumSüreSüre hangi tarihten başlar?
İlk başvuru reddedildi ve reddedilmiş bir itiraz yok30 gün sonra yeniden başvuruRet e-postasının tarihi
Daha önce ret alındı veya yeniden başvuru yapıldı90 gün sonra yeniden başvuruYeni ret e-postasının tarihi
Ret kararının yanlış olduğu düşünülüyor21 gün içinde itirazRet bildiriminin tarihi
Yapılan itiraz reddedildi90 gün sonra yeniden başvuruİlk ret veya askıya alma tarihi
İlk başvuru ve tekrar başvuru süreleri YouTube’un başvuru açıklamalarında belirtilir. İtirazınız reddedilirse 90 günlük süre, itiraz sonucunun geldiği günden değil, ilk ret veya askıya alma tarihinden hesaplanır. Kanalınıza ilişkin son tarihi Studio üzerinden kontrol edin.
Bu tablo başvuru reddini esas alır. Mevcut üyeliğiniz için önceden bildirilmiş bir askıya alma işlemi varsa farklı bir itiraz takvimi uygulanabilir.

Yeniden kullanılan içerik nedeniyle ret almak ne demek?​

Yeniden kullanılan içerik, başka kaynaklardaki videoların yeterli özgün yorum, anlamlı değişiklik veya eğitici ve eğlendirici katkı eklenmeden tekrar sunulmasıyla ilgilidir.
Burada sık yapılan hata, telif sorunu bulunmamasını para kazanma için yeterli saymaktır. İçeriğin sahibinden izin almış olmanız veya videoda telif talebi görünmemesi, yeniden kullanılan içerik değerlendirmesinden otomatik olarak geçeceğiniz anlamına gelmez. Telif ile para kazanma uygunluğu ayrı konulardır.
Örneğin bir telefon inceleme kanalı düşünün. Üreticinin tanıtım videosunu indirip üzerine birkaç özellik yazmakla, telefonu kullanarak kendi deneyiminizi anlatmak arasında belirgin bir fark vardır.
İkinci yaklaşımda izleyici şu soruların cevabını sizden alır:
  • Telefon günlük kullanımda nasıl çalışıyor?
  • Kameranın güçlü ve zayıf tarafları neler?
  • Fiyatına göre hangi kullanıcıya uygun?
  • Kendi testinizde hangi sorunlarla karşılaştınız?
Kanalınızı değerlendirirken yalnızca “Videoyu ben düzenledim” demeyin. Düzenlemenin izleyiciye hangi yeni bilgiyi kazandırdığını da sorgulayın.

Birbirine benzeyen videolar para kazanmayı etkiler mi?​

Bir seri hazırlamak veya belirli bir anlatım düzeni kullanmak tek başına sorun değildir. Asıl mesele, videolar arasında anlamlı içerik farkı bulunup bulunmadığıdır.
YouTube’un özgün olmayan içerik politikası, seri üretilen ve birbirini düşük katkıyla tekrar eden içerikleri kapsar. Aynı anlatımı küçük değişikliklerle çoğaltan hikâyeler veya benzer anlatımla sunulan slayt videoları bu değerlendirmeye girebilir.
Örneğin “Şehirlerde yaşam maliyeti” serisi hazırlıyorsanız yalnızca şehir adını değiştirmek yerine her bölümün araştırmasını ayrı yapın. Kira örnekleri, ulaşım koşulları, çalışma imkânları ve yerel deneyimler o şehre özgü olsun.
Pratik bir kontrol yöntemi şudur: İki videonun başlıklarını kapatıp metinlerini yan yana okuyun. Hangisinin hangi konuya ait olduğunu ayırt etmek zorlaşıyorsa içeriklerinizi daha fazla geliştirmek gerekebilir.

Yapay zekâ kullanıldığı için başvuru reddedilir mi?​

Yapay zekâ kullanımı tek başına para kazanmayı engelleyen genel bir yasak değildir. YouTube, yapay zekâ araçlarıyla hazırlanan içerikleri de ilgili politikalar kapsamında değerlendirir. Dolayısıyla önemli olan aracın adı kadar ortaya çıkan içeriğin özgünlüğü ve sunduğu değerdir.
Metni bir araçla hazırladıysanız yayımlamadan önce bilgileri doğrulayın, örnekleri geliştirin ve kendi anlatımınızı kurun. Yapay zekâ çıktısını olduğu gibi seslendirmek yerine araştırma ve editoryal katkınızı görünür hâle getirin.
Gerçekçi biçimde değiştirilmiş veya sentetik olarak oluşturulmuş bazı içeriklerde açıklama yapılması gerekir. Bu açıklamayı yapmak, tek başına para kazanma uygunluğunu azaltmaz. Ancak açıklama etiketi eklemek de içeriğin özgünlük sorununu çözmez.

İtiraz mı edilmeli, kanal mı düzenlenmeli?​

Kararın yanlış olduğunu düşünüyorsanız, mevcut içeriklerinizin nasıl üretildiğini gösterebileceğiniz bir itiraz hazırlamak mantıklıdır.
Ret gerekçesinin kanalınızdaki gerçek bir soruna işaret ettiğini görüyorsanız yeniden başvuru öncesinde düzeltme yapmak daha anlamlıdır. YouTube, bu süreçte politika ihlali bulunan videoların düzenlenmesini veya silinmesini önerir.
İtiraz göndermeyi seçiyorsanız önce videolarınızı silmeyin. YouTube, itiraz sırasında kanalı mevcut durumuyla değerlendirir. Bu nedenle itiraz ile kanal düzenleme sürecini aynı işlem gibi ele almayın.
Yeniden başvuru için yaptığınız silme veya görünürlük değişikliklerinin başka bir etkisini de düşünün: Silinen, gizli veya liste dışı videoların izlenme süreleri; ilgili Shorts içeriklerinin görüntülemeleri başvuru eşiklerinde sayılmaz. Kanalı düzenledikten sonra uygunluk durumunu tekrar kontrol edin.

YouTube para kazanma itiraz videosu nasıl hazırlanır?​

Studio’da video ile itiraz seçeneği sunuluyorsa temel koşullar şunlardır:
  • Video 5 dakikadan kısa olmalı.
  • Yeni yüklenmeli ve liste dışı olarak ayarlanmalı.
  • Başvurusu reddedilen kanala yüklenmeli.
  • İlk 30 saniyede kanalın URL’si gösterilmeli.
  • Türkçe anlatım kullanılabilir.
  • Kanalın bütünü ve içerik üretim süreci açıklanmalı.
Yüzünüzü göstermek zorunlu değildir; sesli anlatım kullanılabilir. Çekim veya düzenleme sürecinden görsel kanıt sunmanız beklenir.
Videoyu hazırlarken uzun bir şikâyet konuşması yerine üretim sürecinizi anlaşılır biçimde gösterin. Örneğin kurgu projenizi açın, araştırma notlarınızı gösterin veya çekimin nasıl yapıldığını anlatın.
“Çok emek verdim” demek yerine emeğin hangi aşamada ortaya çıktığını gösterin. Bir inceleme videosunda kendi test kayıtlarınızı, eğitim videosunda hazırladığınız örnekleri, yorum kanalında ise kaynak görüntü ile kendi analizinizi nasıl birleştirdiğinizi anlatabilirsiniz.

Yeniden başvurudan önce kanal nasıl incelenmeli?​

Denetime yalnızca son yüklediğiniz videodan başlamayın. YouTube incelemesinde kanalın ana konusu, en çok izlenen ve en yeni videoları, izlenme süresinin büyük kısmını oluşturan içerikleri, başlıkları, açıklamaları ve diğer kanal bilgileri dikkate alınabilir.
Kendi kontrolünüz için şu tabloyu kullanabilirsiniz:

Kontrol alanıSorulacak soruYapılabilecek çalışma
Kaynak görüntülerİçerikte kendi katkım anlaşılabiliyor mu?Özgün çekim, analiz ve açıklamalar eklemek
Video metinleriBölümler birbirini tekrar ediyor mu?Her konuya özel araştırma ve örnek hazırlamak
Başlık ve küçük resimVerdiğim söz videoda karşılanıyor mu?Başlığı ve görseli içerikle uyumlu hâle getirmek
Kanal açıklamasıNe ürettiğim açık mı?Konuyu ve üretim yaklaşımını anlaşılır biçimde yazmak
Eski videolarBugünkü kanal anlayışıma uygun mu?İçerikleri tek tek değerlendirmek

Bir çalışma listesi oluşturup her videonun sorununu ayrı yazın. “Kanalı düzelttim” gibi genel bir değerlendirme yerine hangi içeriğin neden değiştirildiğini bilmek, sonraki üretiminizi de iyileştirir.

Yeniden başvuru kesin kabul edilir mi?​

Düzeltme yapmak kabul garantisi sağlamaz. YouTube, yeniden başvuruyu tekrar inceler ve değerlendirme genellikle yaklaşık bir ay sürer. Sonuç e-posta ile bildirilir; durumu Studio’dan takip edebilirsiniz.
Bu süreçte en yararlı yaklaşım, sadece bekleme süresinin dolmasına odaklanmamaktır. Ret gerekçesini anlayın, içeriklerdeki katkınızı belirginleştirin ve yeni videolarınızı aynı sorunu tekrar etmeyecek şekilde hazırlayın.

YouTube para kazanma reddedildi, YouTube para kazanma başvurusu reddedildi, YouTube para kazanma neden reddedilir, YouTube para kazanma itiraz nasıl yapılır, YouTube para kazanma itiraz videosu, YouTube yeniden başvuru süresi, YouTube para kazanma 30 gün, YouTube para kazanma 90 gün, YouTube yeniden kullanılan içerik sorunu, YouTube özgün olmayan içerik, YouTube yapay zekâ para kazanma reddi, YouTube para kazanma başvurusu kabul edilmiyor, YouTube kanal incelemesi, YouTube para kazanma reddi çözümü, YouTube İş Ortağı Programı başvuru reddi